Ако Цариград изгори, Дебар може да го изгради Македонската културно-просветна преродба во 19 век Во 19 век Дебар бил крстопат за околните градови: Скопје, ...
| | веќе видена

1 Ми се згади од Собранието. Ми се згади и од партиите што ни ги подметнале оние имиња на избирачките списоци за да ги гласаме. Значи, под итно воведувајте ...
сите 3 | | | веќе видена

На повеќе атрактивни локации низ Охрид се снимаа кадри за промотивниот спот за историскиот прв пласман на македонската фудбалска репрезентација на Европското ...
сите 5 | | | веќе видена

Во своето кураторско обраќање до македонската ликовна публика, уметницата и учесничка во проектот „Временските граници не постојат“ – Петра Јовановска ...
сите 2 | | | веќе видена

Иконата е врата на тајната, прозорец кон вечноста. Кога ја гледаш треба да имаш чуство дека си пред нешто на кое се молиш, тогаш целта е постигната. Вака ни ...
сите 3 | | | веќе видена

Пандемијата со коронавирусот промени многу работи, а не ги одмина ниту музичарите и музичката индустрија. Со рестриктивните мерки кои честопати се менуваа, а ...
| | веќе видена

Филмот „Ефектот на среќа“ има задача да поттикне различен вид размислување и поглед кон филмската уметност и креирањето каква било информација што ја ...
| | веќе видена

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 1 април. Денеска е Преподобна Марија Египетска. Животот на преподобна Марија Египетска е еден од ...
| | веќе видена

Подрачјето е дел од листата значајни орнитолошки локалитети, растителни подрачја и е на Рамзарската листа на најзначајни водни живеалишта во светот. За строг ...
сите 3 | | | веќе видена

Bo познатиот еп „Араукана” од 16. век, шпанскиoт патешественик и поет Алонсо де Ерсија и Зуњига (1533 - 1594) ги спомнува Македонците како посебни (ги нарекува ...
сите 4 | | | веќе видена