На повеќе атрактивни локации низ Охрид се снимаа кадри за промотивниот спот за историскиот прв пласман на македонската фудбалска репрезентација на Европското ...
сите 5 | | | веќе видена

Во своето кураторско обраќање до македонската ликовна публика, уметницата и учесничка во проектот „Временските граници не постојат“ – Петра Јовановска ...
сите 2 | | | веќе видена

Bo познатиот еп „Араукана” од 16. век, шпанскиoт патешественик и поет Алонсо де Ерсија и Зуњига (1533 - 1594) ги спомнува Македонците како посебни (ги нарекува ...
сите 4 | | | веќе видена

Филмот „Ефектот на среќа“ има задача да поттикне различен вид размислување и поглед кон филмската уметност и креирањето каква било информација што ја ...
сите 4 | | | веќе видена

Денес ка во Елбасан се одржа церемонија и положување на моштите на Св. Јован Владимир во истоимениот манастир кој го носи името на светецот. Моштите ...
| | веќе видена

Пандемијата со коронавирусот промени многу работи, а не ги одмина ниту музичарите и музичката индустрија. Со рестриктивните мерки кои честопати се менуваа, а ...
| | веќе видена

Ако Цариград изгори, Дебар може да го изгради Македонската културно-просветна преродба во 19 век Во 19 век Дебар бил крстопат за околните градови: Скопје, ...
| | веќе видена

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 1 април. Денеска е Преподобна Марија Египетска. Животот на преподобна Марија Египетска е еден од ...
| | веќе видена

На северниот дел од Преспанското Езеро на површина од 1917 хектари се протега паркот на природата „Езерани“. Подрачјето е дел од листата значајни орнитолошки ...
сите 3 | | | веќе видена